Nyt vasta kiireiltäni huomasin, että minulla on tämäkin vaikutuskanava. Asiahan on ollut julkisuudessa jo jonkin aikaa: Opetusministeriö esittää, että Kotimaisten kielten tutkimuskeskus vähentäisi kolmanneksen väestään vuoteen 2015 mennessä. Tämä tarkoittaa, että jo ennestään niukkojen resurssien kanssa taiteilevan keskuksen toiminta vaikeutuu huomattavasti eikä voi jatkua sellaisena kuin nyt.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta monille tulee mieleen kielenhuolto, ja erilaiset kielenhuoltoon ja kielitietouteen liittyvät palvelut ja koulutukset ovatkin sitä toimintaa, josta monet kielenkäyttäjät suoraan hyötyvät. Kotuksessa kuitenkin paitsi "huolletaan" myös tutkitaan paitsi suomen kieltä, myös suomenruotsia, suomalaista viittomakieltä, Suomen romanikieltä sekä saamen kieliä ja muita sukukieliä, esim. karjalaa. Kotuksessa tehtävä tutkimus lisää ainutlaatuisella tavalla ymmärrystä Suomen kielioloista ja kielen merkityksestä kaikille Suomessa asuville ihmisille.

Jos olet sitä mieltä, että kieli on korvaamaton - tai kielet ovat korvaamattomia - käy allekirjoittamassa nettiadressi Kotuksen puolesta: http://www.adressit.com/kotus_focis.